Pohlídejte si technický stav kupované nemovitosti
02. 05. 2021

Pohlídejte si technický stav kupované nemovitosti

Málo z nás si pořizuje za život více jak jednu nemovitost. Někdo si svoje vysněné bydlení postaví, ale větší část lidí si pořizuje nemovitost koupí již postaveného domu, chalupy či chaty a to ať už novostavby nebo starší výstavby.

Při stavbě novostavby se téměř nelze vyhnout problémům, které výstavbu doprovázejí. Ale zde máte možnost velkou část nedokonalostí, technických problémů, vyřešit za chodu a vše si pohlídat. Ne vždy na 100 %, ale z většiny ano. Nemovitost během výstavby kontrolujete, případně váš stavební dozor, takže jste obeznámeni se stavem a dá se říci, že o všem dobrém a špatném víte. V tomto případě máte téměř vyhráno.

Pak je tu ale koupě již postavené nemovitosti a to ať už novostavby nebo stoletého domu. Na problémy můžete narazit kdekoliv, na stáří ani tak nezáleží. Při koupi staré nemovitosti je jasné, že nekupuji dokonalý domov. Vím, že mě investice jistě dříve nebo později čekají a počítám s nimi.

Ale při koupi ne tak staré nemovitosti lidé často potlačují smysl pro technické a stavební parametry. Říkají si, že dům není starý, co by na něm tak mohlo být špatného, nedokonalého nebo dokonce v havarijním stavu…. Věřte, toho může být dost.

Z technického pohledu je potřeba si dát pozor na tyto věci a to i když máte 5 let na skryté vady:

- celková statiku domu, popraskané nosné zdivo, izolace základových pasů a desky, vlhkost

- stav střechy, střešní krytiny, krovu, hydroizolací, tepelné izolace, vlhkosti a následné plísně a dřevomorky

- veškeré rozvody plynu, elektřiny, vody, odpadů jak v domě tak i venkovní přípojky

- u vytápění stav vytápěcí jednotky, vodovodních rozvodů v podlaze či radiátorů, veškerý systém s topením související, stav komínů

- stav oken, rekuperací, klimatizací a ostatního příslušenství

Ne vždy znamená něco, co je na první pohled špatné, že to tak i je. Jedná se vždy o individuální posouzení. Popraskané zdivo není neobvyklé, dřívější rychlá výstavba tvárnic na silnou vrstvu malty udělá časem své a neznamená to, že vám dům spadne. Podobně se to týká i jiných technických věcí. Vždy vše řešte s rozumem, s odborníky anebo selským rozumem.

Určitě je dobré se porozhlédnout v okolí domu a všímat si negativních vlivů (pachy, hluk, otřesy), jako je komunikace, výrobní areály, zemědělské aktivity, okolí letiště a koridorů, železničních tratí, zátopových pásem, lomů, zkrátka je toho hodně. Samozřejmě najít bydlení, bez těchto vlivů, není dnes nic lehkého a málo komu se poštěstí, možná jedině bydlení na absolutní samotě.

Často vídám bannery a poutače lákající na krásné bydlení u řeky, přehrady, nebo jedinečné bydlení v rezidencích lokalita Bahniště, už jen názvy o něčem vypovídají. Proč název místa Bahniště? Proč místo dříve někdo takto pojmenoval? No a ono stačí kolikrát málo, třeba dojít na příslušnou obec a zde se optat, poprosit o kroniku, trochu si v ní pročíst a možná se budete divit. Koupíte dům, chalupu, chatu a 15 let budete spokojeně bydlet a pak přijdou dlouhé vydatné deště, řeky začnou stoupat, okolí se začne podmáčet. Pak rychle pochopíte název lokality Bahniště.

Další důležitou a často pomíjenou věcí je právní pohled na nemovitost. Zde mnoho kupujících chybuje, nevědomky nebo neznalostí. Pořídíte si svoji vysněnou nemovitost, chalupu, chatu nebo rodinný dům. Jste plný nadšení, plánů na zvelebování domu a zahrady a pak to přijde, rána, která s vámi otřese a může vám ovlivnit další etapu vašeho života a ne zrovna v dobrém.

O co tedy jde? Bydlení je řádně převedeno na vás, jste spokojení majitelé, prodávající je také spokojen. Žijete si v poklidu a pak vám jednoho dne někdo cizí, někdo, koho jste nikdy neviděli, zaklepe na dveře a oznámí vám, že jediná příjezdová cesta, která vede k vaší nemovitosti, je v jeho majetku a žádá vás, aby jste po ní nejezdili. A bude chtít pravděpodobně jedno, vaše peníze. A za co? Za ten kousek pozemku, který je jediným přístupem k Všemu bydlení. Jsou možnosti, můžete se domluvit na koupi, můžete se domluvit na věcném břemenu chůze a jízdy anebo jen podílu na příjezdovém pozemku.

No a co když se nedomluvíte, co když majitel bude tvrdošíjně trvat jen na tom, že pozemek musíte koupit, ale cena bude nehorázná a neodpovídající? A vy zrovna nemáte ani volné finance, jelikož jste spoustu peněz investovali do domu a zahrady. Takže vám majitel příjezdové cesty znemožní užívání. Umíte si takovou situaci představit? A co tedy bude následovat? Často se setkávám s nervovým zhroucením dotčených lidí, bezmocností a vyčerpáním.

A říkáte si, vše vysoudím, zařídím si předběžné opatření u soudu, majitele pozemku, který mi dělá problémy, vyškolím.

No, pak vám držím palce, jelikož věc není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá. Soudy, odvolání, peníze za služby právníka, další odvolání, soudní řízení, odvolání, peníze za právníka ….. a výsledek v nedohlednu, anebo takový verdikt, že padnete na kolena, zdrceni.

A to je jen jedna z mnoha situací, která může nastat.

Už si malinko situaci představujete? Zažili jste někdy soudní spory? Nastalá situace může postihnout celou rodinu.

POZOR!!!

Vždy před koupí jakékoli nemovitosti, řešte souběžně se stavem domu i právní stránku a to především:

Veškerá věcná břemena (zaspaná, nezapsaná, budoucí), příjezdové komunikace, správné oplocení hranic pozemku, správně zapsanou nemovitost na katastrálním úřadě včetně přístavků nad povolené m2, řádnou kolaudaci domu a příslušenství jako je studna, ČOV, veškeré přípojky.

Nechte si před koupí zjistit veškeré sítě, které přes pozemek vedou a nechte si je případně zapsat věcným břemenem bezplatným či úplatným. Vždy záleží na konkrétní situaci. Inženýring, který může přes váš pozemek vést, je příkladem elektřina, voda, odpady, plyn, telekomunikační kabely, je toho více, než se může zdát.

Ne všechny sítě jsou řádně zapsané a to ani u energetiků, plynařů, telekomunikací. Vždy si zažádejte o konkrétní vyjádření tzv. informace o sítích. Ale pozor, i když vám bude zasláno pro vás kladné stanovisko, že pozemek jejich sítě neprotínají, můžou tam být, jen holt nezapsané, neevidované. Pak je dobré ještě přizvat odborníka, který vám sítě vyhledá.

Veškeré tyto uvedené příklady, řešte před podpisem kupní smlouvy !!!

 

Jindřich Kuthan
Autor: Jindřich Kuthan

Vítám Vás na mých stránkách.

Jmenuji se Jindřich Kuthan a jsem realitní makléř.

„Poskytuji službu realitního zprostředkování, řeším lidem problém s časem a financemi a dávám svým klientům jistotu, že vše bude provedeno tak, jak má.“

V realitním oboru pracuji od roku 2008 a mohu říci, že se má práce stala i mým koníčkem, takže i ve volném čase studuji realitní trh, vývoj, novinky, nové strategie a v neposlední řadě i to, jak se pro vás stát tím nejlepším makléřem.

Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti je samozřejmostí, kterou očekává každý klient. Mojí přidanou hodnotou ale je, že se při prodeji své nemovitosti budete cítit bezpečně a budete dobře spát, veškeré starosti a zodpovědnost totiž necháte na mou hlavu.
A to je přece fajn, ne? 

Mým cílem je spokojený klient, který po skončení obchodu je natolik spokojen se svým výběrem makléře, že rád doporučí mé služby svým známým a přátelům.

Vždy dávám přednost otevřenému dialogu, kdy vyslechnu klientovy potřeby a přání a zároveň navrhuji individuální řešení. Zakládám si na osobním a férovém jednání, kdy podání ruky je pro mne stejně závazné jako bych podepsal smlouvu. Jsem opravdu velmi rád, že mohu jako důkaz mých kvalitních služeb, ukázat reference spokojených klientů.

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř.

Prodej nemovitosti pro vás nemusí být stres ani nejistota, bezstarostně vás celým prodejem provedu. Zároveň ale máte celý proces prodeje pod kontrolou, své klienty totiž vždy nejdříve seznámím s celým postupem a strategií a během celého prodeje je pak průběžně informuji, jak se vše vyvíjí.

Za mnoho let mé praxe jsem načerpal mnoho nejen obchodních zkušeností, prošlo mi rukama několik desítek nemovitostí, takže jsem schopen Vám poradit i při komplikovaných prodejích. Péči o prodej nemovitosti věnuji maximum, aby vše směřovalo k úspěšnému zakončení obchodu. Tím ale naše spolupráce končit nemusí, jsem vždy každému klientovi k dispozici i po skončení obchodu.

Chcete se na něco zeptat? Zavolejte mi nebo napište zprávu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení