Koupili jste nezasíťovaný pozemek?
26. 05. 2022

Koupili jste nezasíťovaný pozemek?

V předchozím článku (Jak nekoupit bezcenný pozemek a jak poznat, že je pozemek stavební) jsme probrali, co musíte vědět, naž si stavební pozemek koupíte, co je to územní plán, regulační plán, území studie a jak je to se sítěmi a příjezdovou komunikací. 

Ale co je zasíťování pozemku?

Pozemek můžete koupit již zasíťovaný kanalizací, elektrickou přípojkou, vodovodem. Pak sice zaplatíte za pozemek více, ale máte již po starostech s vyřizováním a budováním těchto přípojek.

O plynu se záměrně nezmiňuji, vzhledem k nynější situaci ve světě není preferovaný. Pokud nestavíte továrnu, topení a teplou vodu vyřešíte tepelným čerpadlem, vaření elektrickým sporákem.

Pokud pozemek ale nemá sítě typu kanalizace, vodovod, elektrická přípojka, je potřeba si dobře spočítat, kolik vás vybudování těchto sítí bude stát. Záleží, odkud a jak daleko je váš pozemek od možného připojení.

Samozřejmě se nevyhnete projektu, povolování a finančním nákladům, ale vše se dá řešit. Elektrickou přípojku vám ČEZ vybuduje s nákladem v řádu několika tisíců, odpady vyřešíte pořízením domácí čističky odpadních vod, která vám při správné funkčnosti ještě zajistí užitkovou vodu pro vaši zahradu. A pokud vodovod v obci není anebo je příliš vzdálen, pak si necháte udělat vrtanou studni.

Pouze musíte brát v potaz, že veškerá vyřízení těchto záležitostí nějaký čas trvají. ČEZ má 16 měsíců na vybudování elektrické přípojky, ale pokud je poblíž vedení, dočkáte se pravděpodobně dříve.

Povolení a provedení vrtu není hned, jedná se o delší časový horizont zhruba 6 měsíců vyřízení povolení a následně ještě nějaký čas, než se dostaví firma k realizaci, vzhledem k jejich vytížení. Investice do vrtu je zhruba 100-150. tis. Kč + příslušenství čerpadla, skruží, připojení do domu atd. Záleží, jak bude vrt hluboký, možná potřeba čerpací zkoušky vůči sousedním studním, zda se jedná nejdříve o průzkumný vrt nebo o vrt ihned využitelný. Dle požadavků zde můžete ušetřit anebo zaplatit o mnoho více.

Domácí čistírna odpadních vod je též zatížena povolením a jedná se zhruba o 3 měsíce. Následná realizace firmou není již zdlouhavá. Investice je v průměru okolo 85.000 Kč včetně projektu.

V nákladech vás tato investice vyjde zhruba do 300 tis. Kč. Ale vše máte vyřešeno, máte vlastní zdroj vody, vlastní čistírnu odpadů a připojenou elektřinu.


A nezapomeňte, pokud jakákoliv síť, kterou budete vést k vašemu pozemku, zasahuje umístěním do pozemku jiného vlastníka, musíte mít povolení od dotčeného vlastníka a samozřejmě pro pořádek všech stran zřízené věcné břemeno vedení a provozování uložené sítě. Něco vás bude stát geometrický plán, smlouva o věcném břemenu, poplatek na katastru, úplata vlastníkovi dotčeného pozemku, ale můžete se tím vyhnout velkým nepříjemnostem v budoucnu.

Těm, kteří se chystají koupit stavební pozemek, nebo již svůj pozemek mají, doporučuji řešit veškeré uvedené body nejlépe s ověřeným projektantem, můžete se tak vyhnout nepříjemnostem a ušetřit si čas.


Jindřich Kuthan - realitní specialista
"Pomáhám lidem s bezstarostným prodejem jejich nemovitostí"

>>> Moje realitní služby pro vás!

Jindřich Kuthan
Autor: Jindřich Kuthan

Vítám Vás na mých stránkách.

Jmenuji se Jindřich Kuthan a jsem realitní makléř.

„Poskytuji službu realitního zprostředkování, řeším lidem problém s časem a financemi a dávám svým klientům jistotu, že vše bude provedeno tak, jak má.“

V realitním oboru pracuji od roku 2008 a mohu říci, že se má práce stala i mým koníčkem, takže i ve volném čase studuji realitní trh, vývoj, novinky, nové strategie a v neposlední řadě i to, jak se pro vás stát tím nejlepším makléřem.

Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti je samozřejmostí, kterou očekává každý klient. Mojí přidanou hodnotou ale je, že se při prodeji své nemovitosti budete cítit bezpečně a budete dobře spát, veškeré starosti a zodpovědnost totiž necháte na mou hlavu.
A to je přece fajn, ne? 

Mým cílem je spokojený klient, který po skončení obchodu je natolik spokojen se svým výběrem makléře, že rád doporučí mé služby svým známým a přátelům.

Vždy dávám přednost otevřenému dialogu, kdy vyslechnu klientovy potřeby a přání a zároveň navrhuji individuální řešení. Zakládám si na osobním a férovém jednání, kdy podání ruky je pro mne stejně závazné jako bych podepsal smlouvu. Jsem opravdu velmi rád, že mohu jako důkaz mých kvalitních služeb, ukázat reference spokojených klientů.

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř.

Prodej nemovitosti pro vás nemusí být stres ani nejistota, bezstarostně vás celým prodejem provedu. Zároveň ale máte celý proces prodeje pod kontrolou, své klienty totiž vždy nejdříve seznámím s celým postupem a strategií a během celého prodeje je pak průběžně informuji, jak se vše vyvíjí.

Za mnoho let mé praxe jsem načerpal mnoho nejen obchodních zkušeností, prošlo mi rukama několik desítek nemovitostí, takže jsem schopen Vám poradit i při komplikovaných prodejích. Péči o prodej nemovitosti věnuji maximum, aby vše směřovalo k úspěšnému zakončení obchodu. Tím ale naše spolupráce končit nemusí, jsem vždy každému klientovi k dispozici i po skončení obchodu.

Chcete se na něco zeptat? Zavolejte mi nebo napište zprávu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení