Jak jsem začínal s prací realitního makléře.
19. 09. 2022

Jak jsem začínal s prací realitního makléře.

Když jsem začínal před 14 lety v realitách, začátky nebyly vůbec lehké. Začal jsem v realitce, kde vlastně ani neproběhlo základní školení, dostal jsem vzory zprostředkovatelských smluv, informaci o výši provizi a běž dělat, co dokážeš. Jak komunikovat s prodávajícími, kupujícími a všemi zainteresovanými, o tom nebyla ani zmínka, běž a dělej co umíš… hozen mezi žraloky? Zpětným pohledem se musím pousmát, jakým způsobem jsem pracoval. Takže základ byl vlastně nulový a vše jsem se až doposud naučil sám. Naštěstí mě má práce baví a naplňuje, takže i hltání informací, vzdělávání se a učení je pro mě naprosto přirozené. Začátky náběrů nemovitostí byly na principu studeného navolávání, kdy oslovujete a vnucujete se prodávajícím přes telefon. Opravdu nic lehkého ani příjemného.

Ostatně, když volá někdo mě za den už asi po páté s nějakou nabídkou, taky zrovna nejsem u radostného vytržení. Než jsem vůbec prodal první nemovitost, trvalo to více jak půl roku, což by mnohé asi odradilo, ale pevně jsem věřil tomu, co dělám a věděl jsem, že to dělat chci.

Množství telefonátů, oslovování, prohlídek se zájemci a stále se nic nedělo, žádný prodej, zkrátka nic. Většina nováčků by to v tuto chvíli vzdala a taky vzdává.

Vydržel jsem a po půl roce prodal první nemovitost za menší provizi a pak už jsem se dostal návazně na další prodeje. Ale ani následné období nebylo jednoduché. Abych nabral, podepisoval jsem s prodávajícími nevýhradní smlouvy, nemovitost tak nabízelo mnoho realitek, byl to jeden velký guláš a zpětně z mého pohledu marnost a absolutní neefektivnost, jak pro mě, tak pro prodávající. Samozřejmostí byl náběr nemovitosti přes navolávání a jen občas přes oslovení známých. Časy to byly nelehké, složité, kolikrát tak neuchopitelné a ubíjející. A to nemluvím o propagaci a marketingu prodeje, tam to dost pokulhávalo. Dále jsem se posouval přes jiné realitní kanceláře, ale postup práce vždy jak přes kopírák, takhle to šlo pár let...

Naštěstí přišel čas, kdy jsem se dostal do bodu zlomu a řekl si, že takhle pracovat nechci, nechci být průměr, chci pracovat a nabízet služby jako ti nejlepší, chci, aby prodávající za mnou viděli přidanou hodnotu, odvedenou kvalitní práci, aby byli nadmíru spokojeni a dále mě doporučovali.

A tomu jsem podřídil vše, osamotnil jsem se, aby mi nikdo nebránil v mém rozvoji a začal jsem se vzdělávat, hledat nové informace, zajímat o moderní trendy na realitním trhu, o možnosti propagace, online marketing, prodejní strategie, nové nástroje prodejů, celkově jsem otočil o 180 stupňů.

A začalo nové období, které trvá až dodnes, včetně neustálého učení a zlepšování se. Dostal jsem se do fáze, kdy mě prodávající na základě mých výsledků a průběhu prodeje, oslovují sami, a ještě mě doporučují svým rodinám a známým. Skvělé, mám radost.

Nejlepší pracovní rozhodnutí, které jsem kdy mohl udělat, bylo, že nebudu pracovat jako pracuje asi 90% makléřů, to znamená neefektivně a na půl plynu. Nechtěl jsem již být součástí této skupiny. Nechtěl jsem být limitovaný žádnou velkou realitní kanceláří. Potřeboval jsem se oddělit a jít si svojí cestou.

Dostal jsem se do fáze, kdy už nenabízím prodávajícím pár fotek a možná plánek nemovitosti, ale moderní prezentaci nemovitosti s videem, dronem, profi fotem, virtuální prohlídkou, vlastní webovou stránku, 3D půdorysy, propracovaným marketingem prodávané nemovitosti a dalších prodejních nástrojů. Denně se vzdělávám, hledám nové informace o vývoji trhu, sleduji tuzemský i zahraniční realitní trh.

Jednu věc ale ještě potřebuji doladit, protože v této oblasti stále pokulhávám. Jedná se o natáčení videí sebe samého ať už pro prezentaci prodávaných nemovitostí nebo pro videa na sociální sítě, kde chci sdílet zajímavé tipy a rady, jak pro prodávající, kupující, tak i pro majitele nemovitstí, kteří mají nějaký právní problém a neví si rady. Nejsem zrovna typ člověka, který se děnně fotí na facebook a sdílí kde co ze soukromého života, mám s tímto malinko problém, ale určitě si natáčení osvojím, chvíli to potrvá, ale dám to.

Zde patří i velké díky mojí manželce, která mi vždy byla oporou a ještě se ujala marketingu pro mé potřeby propagace realitního makléře a nemovitostí k prodeji. A věřte, nejedná se o nic lehkého a snadného, a toho času, který celý marketing zabere.

Jsem rád za rozhodnutí se osamostatnit a za to, kde se dnes nacházím. Dělám vše proto, abych se zde udržel, neustoupil ani krok zpátky, ale naopak postupoval dalšími kroky vpřed. Chci přinášet prodávajícím nadstandardní služby, aby prodej se mnou byl pro ně bezstarostný a celý obchod měl přidanou hodnotu. A to v této době platí dvojnásob.


Chcete číst dál? → Moje služby pro vás.

Jindřich Kuthan
Autor: Jindřich Kuthan

Vítám Vás na mých stránkách.

Jmenuji se Jindřich Kuthan a jsem realitní makléř.

„Poskytuji službu realitního zprostředkování, řeším lidem problém s časem a financemi a dávám svým klientům jistotu, že vše bude provedeno tak, jak má.“

V realitním oboru pracuji od roku 2008 a mohu říci, že se má práce stala i mým koníčkem, takže i ve volném čase studuji realitní trh, vývoj, novinky, nové strategie a v neposlední řadě i to, jak se pro vás stát tím nejlepším makléřem.

Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti je samozřejmostí, kterou očekává každý klient. Mojí přidanou hodnotou ale je, že se při prodeji své nemovitosti budete cítit bezpečně a budete dobře spát, veškeré starosti a zodpovědnost totiž necháte na mou hlavu.
A to je přece fajn, ne? 

Mým cílem je spokojený klient, který po skončení obchodu je natolik spokojen se svým výběrem makléře, že rád doporučí mé služby svým známým a přátelům.

Vždy dávám přednost otevřenému dialogu, kdy vyslechnu klientovy potřeby a přání a zároveň navrhuji individuální řešení. Zakládám si na osobním a férovém jednání, kdy podání ruky je pro mne stejně závazné jako bych podepsal smlouvu. Jsem opravdu velmi rád, že mohu jako důkaz mých kvalitních služeb, ukázat reference spokojených klientů.

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř.

Prodej nemovitosti pro vás nemusí být stres ani nejistota, bezstarostně vás celým prodejem provedu. Zároveň ale máte celý proces prodeje pod kontrolou, své klienty totiž vždy nejdříve seznámím s celým postupem a strategií a během celého prodeje je pak průběžně informuji, jak se vše vyvíjí.

Za mnoho let mé praxe jsem načerpal mnoho nejen obchodních zkušeností, prošlo mi rukama několik desítek nemovitostí, takže jsem schopen Vám poradit i při komplikovaných prodejích. Péči o prodej nemovitosti věnuji maximum, aby vše směřovalo k úspěšnému zakončení obchodu. Tím ale naše spolupráce končit nemusí, jsem vždy každému klientovi k dispozici i po skončení obchodu.

Chcete se na něco zeptat? Zavolejte mi nebo napište zprávu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení