Nastává doba, kdy se realitní trh ochlazuje. Co to znamená pro prodávající?
09. 06. 2022

Nastává doba, kdy se realitní trh ochlazuje. Co to znamená pro prodávající?

Pamatujete si ještě dobu, kdy cenu nemovitostí určovali kupující? Byla vůbec někdy taková doba? Že si ji nepamatujete?

Ano, taková doba byla a není to tak dávno. Před dobou covidovou byl trh nastaven tak, že cenu nemovitostí určovali většinou kupující s mnoha dalšími podmínkami. Ovšem doba covidová tento poměr otočila v prospěch prodávajících, kdy oni začali určovat, jaká bude cena a bez podmínek.

Tato doba pro prodávající ale zcela jistě končí a vrací se doba, kdy cenu a podmínky koupě budou opět diktovat právě kupující.

Za poslední více jak dva roky jsme si zvykli, že realitní boom dokázal prodat jakoukoliv nemovitost, a to i za zcela netržní ceny, daleko vyšší až se nám oči protáčeli, za kolik se dá prodat. Pozemek, který stál v lokalitě před touto dobou 1.000 Kč/m2 se během chvíle dostal na 3.500 Kč/m2 i více. Dům, chata, chalupa, vše o 100 %, 150 %, 200% dražší a stále prodejné. Tak jak ceny rostly, jak se dobře prodávalo téměř cokoli, jak kupující přihazovali v aukcích, o nemovitosti se pomalu prali, tady asi pár let nebude.

A ptáte se proč?

Doba rostoucí inflace, zvyšování úrokových sazeb, zpřísňování podmínek poskytnutí hypotečních úvěrů, celkového zdražování všeho, válka v Evropě. Jak sami asi vnímáte, valí se na nás jedna rána za druhou a konec v nedohlednu, asi jako chvíli před výbuchem sopky. Analýzu a predikci doby nechám na jiných, ale pokud jsme jen trochu vnímaví, sami vidíme, jak se situace ne zcela dobře vyvíjí. I z historie vidíte, že jednou je lépe a jednou zase hůře, s tím mnoho nenaděláme.

A co to tedy znamená pro vás jako pro prodávající svou nemovitost?

Často se můžete dočíst, že ceny nemovitostí si svoji cenu drží a zřejmě i udrží. Často se též dočtete, že je stále ještě dobré do nemovitostí investovat, než aby peníze požírala inflace.

Nastává ale doba, kdy se realitní trh ochlazuje, vaše nemovitost bude mít stále cenu, bude si ji držet, ale přichází doba, kdy bude daleko méně kupujících. A pokud vlastníte nemovitost a chystáte se ji v blízké době nabídnout k prodeji, tak to pro vás znamená následující:

Pro úspěšný prodej vaší nemovitosti budete potřebovat udělat daleko více, než bylo doposud za prodejního boomu potřeba.

Abyste nyní dobře prodali, budete muset svojí nemovitosti dát maximum, jaké je jen možné. Doposud prodávající dokázali kolikrát nemovitost prodat i fádní propagací o pár rozmazaných fotkách, s popiskem o třech větách, kupující pomalu ani nevěděli, na jakou nemovitost se vlastně jedou podívat, co z této propagace na ně v místě vybafne.

Nyní nastává doba, kdy si nemovitosti sice svoji cenu udrží, ale prodej již nebude tak jednoduchý, jako byl poslední roky. Vzhledem k zvyšování úrokových sazeb, přísných podmínek poskytnutí hypotečního úvěru, zdražování, ubývá razantně lidí, kteří si mohou dovolit koupit nemovitost. Pravda je, že i tak je mezi lidmi dostatek peněz, které nechtějí držet na účtu, ale chtějí je raději investovat. Ale ne každý si koupí dům, chatu, pozemek. Spousta lidí investuje v úplně jiných odvětví. Tím se stále snižuje síla realitního trhu a pro kupující nastává chvíle, kdy budou s rozvahou a pečlivě vybírat, jakou nemovitost si koupí nebo nekoupí.

A nyní se vám více než kdy jindy vyplatí přizvat si k prodeji profesionálního realitního makléře, který pro prodej udělá maximum, jaké je jen vůbec možné. Profesionála, který i v nelehké době ví co dělá a bude vám oporou. Makléře, který vaši nemovitost dokáže prodávat a propagovat na té nejlepší úrovni. Makléře, který je schopný s kupujícími jednat tak, abyste z prodeje vyšli co nejlépe. Makléře, který stojí pevně za vámi a který ví, co dělá. Zkrátka potřebujete profíka.


Víte jak vybrat nejlepšího makléře? Čtěte v článku >>> Jak vybrat nejlepšího makléře <<<


Vrací se doba, kdy kupující nabídnou za vaši nemovitost jejich kupní cenu, a to ještě s mnoha podmínkami. Vrací se doba, kdy bez předprodejní přípravy nemovitosti a špičkové propagace vaší nemovitosti budete prodávat déle, hůře a za méně. Vrací se doba, kdy špatná a neprofesionální propagace bude znamenat i špatný a zdlouhavý prodej.


Rozhodujete se, že i přes nelehkou dobu, si svou nemovitost prodáte sami?

Přečtěte si >>> manuál k prodeji nemovitosti bez realitního makléře <<<  


A vy určitě nechcete prodávat za méně, zdlouhavě a s nervy z prodeje.

Pokud se nechcete dostat do této situace, neváhejte mě ihned kontaktovat. Nabízím vám služby, které vám kolikrát nenabídnou ani realitní makléři z velkých realitních kanceláří. Ode mě dostanete osobní přístup, přesné tržní ocenění nemovitosti, nejlepší propagaci vaší nemovitosti s propracovaným marketingem, nadstandartní a bezproblémový prodej. Více o mých službách >>> moje realitní služby pro vás <<<

Reference od mých klientů snadno dohledáte přes google, na seznamu nebo na mém facebookovém profilu.

Jindřich Kuthan
Autor: Jindřich Kuthan

Vítám Vás na mých stránkách.

Jmenuji se Jindřich Kuthan a jsem realitní makléř.

„Poskytuji službu realitního zprostředkování, řeším lidem problém s časem a financemi a dávám svým klientům jistotu, že vše bude provedeno tak, jak má.“

V realitním oboru pracuji od roku 2008 a mohu říci, že se má práce stala i mým koníčkem, takže i ve volném čase studuji realitní trh, vývoj, novinky, nové strategie a v neposlední řadě i to, jak se pro vás stát tím nejlepším makléřem.

Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti je samozřejmostí, kterou očekává každý klient. Mojí přidanou hodnotou ale je, že se při prodeji své nemovitosti budete cítit bezpečně a budete dobře spát, veškeré starosti a zodpovědnost totiž necháte na mou hlavu.
A to je přece fajn, ne? 

Mým cílem je spokojený klient, který po skončení obchodu je natolik spokojen se svým výběrem makléře, že rád doporučí mé služby svým známým a přátelům.

Vždy dávám přednost otevřenému dialogu, kdy vyslechnu klientovy potřeby a přání a zároveň navrhuji individuální řešení. Zakládám si na osobním a férovém jednání, kdy podání ruky je pro mne stejně závazné jako bych podepsal smlouvu. Jsem opravdu velmi rád, že mohu jako důkaz mých kvalitních služeb, ukázat reference spokojených klientů.

Za každým prodejem nemovitosti se totiž skrývá lidský příběh. A to je důvod, proč by nikdo neměl tak důležitý životní krok podceňovat. Ani prodávající, ani makléř.

Prodej nemovitosti pro vás nemusí být stres ani nejistota, bezstarostně vás celým prodejem provedu. Zároveň ale máte celý proces prodeje pod kontrolou, své klienty totiž vždy nejdříve seznámím s celým postupem a strategií a během celého prodeje je pak průběžně informuji, jak se vše vyvíjí.

Za mnoho let mé praxe jsem načerpal mnoho nejen obchodních zkušeností, prošlo mi rukama několik desítek nemovitostí, takže jsem schopen Vám poradit i při komplikovaných prodejích. Péči o prodej nemovitosti věnuji maximum, aby vše směřovalo k úspěšnému zakončení obchodu. Tím ale naše spolupráce končit nemusí, jsem vždy každému klientovi k dispozici i po skončení obchodu.

Chcete se na něco zeptat? Zavolejte mi nebo napište zprávu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení